O analiza a Institutului pentru Politici Publice (IPP) arata ca 50 de proiecte acopera aproximativ 37% din valoarea tuturor contractelor semnate din toate Programele Operationale, adica in total 7,35 mld euro (din care 4,72 mld euro este valoarea contributiei UE). In aceste conditii, IPP solicita ministrului Leonard Orban sa-si respecte angajamentul cu privire la publicarea contractelor de finantare incheiate de statul roman prin Autoritatile de Management cu beneficiari respectiv pe cele incheiate intre acestia din urma si diferiti furnizori de servicii si bunuri.
IPP arata ca desi se afla in plin proces de pregatire a urmatorului exercitiu financiar 2014-2020, statul roman nu promoveaza dezbateri publice care sa foloseasca experienta din actualul exercitiu. Institutul pentru Politici Publice (IPP) sustine discutarea, cu toate grupurile interesate, a prioritatilor din viitorul exercitiu financiar al UE pe baza intelegerii obiectivelor deja finantate in aceasta perioada, respectiv a rezultatelor acestora.
IPP a analizat, pe baza informatiilor puse la dispozitie la cererea Institutului de catre Autoritatile de Management, structura si obiectivele celor mai mari 50 de proiecte finantate pana in prezent din fonduri structurale in Romania prin toate cele 7 Programe Operationale.
Cele mai multe proiecte s-au finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu (38 din 50, cu o suma totala de 3,15 mld euro- valoarea contributiei UE) si prin cel de Transport. Doar un proiect privind investitii in instalatii de desulfurare a gazelor de ardere (in valoare totala de 12,5 mil euro) a fost prin POSCCE.
Cele de la mediu, la care eligibile au fost operatorii regionali de profil ai caror actionari majoritari sunt autoritatile locale judetene, s-au derulat in 36 din cele 41 de judete ale tarii si au vizat extinderea si reabilitarea infrastru