Tradiționalul Salon Internațional de Carte de la Paris a ajuns la a 32-a ediție, care își deschide porțile joi, având doi invitați de onoare: Japonia și orașul Moscova.
În cifre, Salonul Internațional de Carte înseamnă patru zile de activăți intense în spațiul expozițional de la Porte de Versailles, în sudul Parisului, unde sunt așteptați peste 180 de mii de vizitatori, 1.200 de editori și 2.000 de autori. 40 de țări sunt reprezentate, din Japonia vor fi prezenți 20 de autori, iar de la Moscova, 18.
Pentru prima dată, salonul rezervă un spațiu de 80 de metri pătrați gigantului american Amazon, care vinde cărți prin Internet. Printre altele, Amazon expune noul ecran electronic destinat lecturii, Kindle.
Organizatorii salonului subliniază că el se dorește în același timp popular și unul destinat profesioniștilor. Personal, pot depune mărturie că târgul de carte de la Paris nu este chiar cel mai mare din lume (în această privință este depășit de cel de la Frankfurt), dar rămâne un loc extrem de convivial. La Frankfurt, de exemplu, am fost uimit și dezamăgit să descopăr acum câțiva ani că standurile țărilor din Europa de Răsărit erau plasate într-un pavilion, mai precis într-un imens subsol, separat de spațiul expozițional central. Vizitatorii care ajungeau la standurile Europei de Răsărit trebuiau efectiv să-și propună să descopere cărți și autori din România, Polonia sau Ucraina. La Paris toate standurile au practic aceeași șansă de a fi descoperite de vizitatorii care se plimbă printr-un spațiu expozițional unic, iar plăcerea descoperirii face parte din strategia organizatorilor.
O parte importantă din public este formată din elevi, cam 30%. Numeroase vedete sunt așteptate, ca în fiecare an, printre ele și oameni politici. Astfel, François Hollande, candidatul socialist la prezidențialele franceze din aprilie-mai și-a anunțat prezența dum