Achiziţiile publice şi perioadele lungi de evaluare a proiectelor sunt principalele probleme care îngreunează accesarea banilor europeni, a declarat Lucian Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Potrivit afirnaţiilor sale, rata de absorbţie efectivă a fondurilor europene prin programele derulate de instituţia pe care o conduce este de 17%.
'Rata absorbţiei efective a fondurilor europene este de 17%, procent care mă nemulţumeşte. De aceea, 2012 trebuie să reprezinte anul cu cel mai înalt plafon destinat beneficiarilor. Nu este suficient să declarăm că priorităţi ale guvernului sunt un domeniu sau altul, o categorie socială sau alta. Voi susţine şi voi promova personal orice măsură care ajută IMM-urile', a afirmat Lucian Bode.
De asemenea, acesta a precizat că în România peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite prin programele MECMA, până în prezent, prin două programe adresate acestui sector.
'La nivel guvernamental am acţionat prin AIPPIMM (Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici), prin intermediul fondurilor de garantare a creditelor şi prin iniţiative pentru debirocratizare, iar peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite, până în prezent, prin cele două programe adresate acestui sector - programul Mihail Kogălniceanu şi Start-up', a menţionat ministrul Economiei, la Forumul IMM-urilor.
Lucian Bode a precizat că principalele probleme în atragerea fondurilor europene constau în achiziţiile publice şi lunga perioadă a procesului de evaluare.
'În România, problemele principale sunt legate de achiziţiile publice şi perioada lungă de evaluare, care duc la întârzieri. Este necesară eliminarea oricăror întârzieri şi respectarea termenelor procedurale. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate cu determinare. Avem oameni pregătiţi şi măsuri