Aluminiul este prezent in mod natural in mediul inconjurator. Considerat pana nu demult ca fiind inofensiv, iata ca acest element incepe sa puna probleme prin prisma faptului ca este tot mai prezent in majoritatea produselor de consum.
In prezent se incearca dovedirea faptului ca aluminiul, in anumite concentratii, ridica probleme pentru sanatate. Probele cercetarilor se acumuleaza, iar suspiciunile referitoare la acest element incep sa se adevereasca, dupa cum informeaza E-sante.
Aluminiul se intalneste in produsele cosmetice, in alimente, in apa de baut, in vaccinuri, in ustensilele de bucatarie si in tot felul de alte produse de uz curent. Este cert ca astazi suntem expusi unei concentratii din ce in ce mai mari de aluminiu.
Aluminiul, omniprezent
Aluminiul reprezinta al treilea constituent al scoartei terestre, dupa oxigen si siliciu. Noi suntem expusi la acest element de origine naturala prin contact direct cu solul, cu aerul, cu apa si prin consumarea vegetalelor crescute in pamant.
Dar aluminiul este utilizat si in numeroase domenii: industria constructiilor, transporturi, industria agroalimentara, ambalaje, produse farmaceutice, chirurgie, produse cosmetice, tratarea apei destinata consumului.
In anul 2003, autoritatile europene au publicat un raport in care se expuneau posibile riscuri legate de prezenta aluminiului in produsele de consum. La vremea respectiva informatiile vizavi de aceasta problema erau putine, iar raportul prezentat s-a marginit la a avertiza cu privire la o eventuala toxicitate a aluminiului, fara a da nici un fel de recomandari.
In 2008, Autoritatea europeana de securitate a alimentelor a fixat doza maxima de expunere pe saptamana la 1 mg de aluminiu pe kilogram de greutate corporala. Aceasta masura nu se poate utiliza in practica, deoarece este dificil de