Costul de pornire al celor 56 de licenţe pentru comunicaţii mobile însumează 726,8 milioane de euro şi variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani, vânzarea acestora prin licitaţie urmând să înceapă la 1 mai.
Potrivit datelor prezentate într-o conferinţă de preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, vor fi scoase la licitaţie 42 de licenţe de frecvenţe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 licenţe în banda de 2.600 MHz. Toate cele 45 de licenţe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenţi acum pe piaţă - Orange, Vodafone şi Cosmote - utilizează în prezent aceste frecvenţe, mai puţin cea din banda 2.600 MHz, care permite tehnologia 4G.
De asemenea, vor mai fi scoase la licitaţie, pe o perioadă de 15 luni, 11 licenţe de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Vodafone România şi Orange România.
"Licitaţia este cea mai bună soluţie pentru maximizarea beneficiilor economice şi sociale pentru utilizatorii români, prin alocarea şi utilizarea eficientă a cât mai multor frecvenţe disponibile, respectiv creşterea ofertei de servicii de acces la internet în bandă largă. Autoritatea şi-a propus ca prin licitaţie să stabilească şi să obţină valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român şi să stimuleze concurenţa, investiţiile şi inovaţia pe piaţa de comunicaţii. În plus, mecanismul a fost gândit astfel încât să ofere condiţii perfect egale atât tuturor jucătorilor actuali din piaţa românească de comunicaţii, cât şi potenţialilor nou-veniţi, şi va fi consultat la nivel intern şi internaţional cu maximă transparenţă şi deschidere", a declarat Marinescu.
El a adăugat că toate frecvenţele în discuţie vor deveni disponibile