Guvernele Uniunii sunt silite să modifice reglementările din domeniul muncii, în speranţa că astfel va creşte rata de ocupare.
Într-un interviu acordat în februarie, Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, constata cu tristeţe decesul modelului social european, bazat pe securitatea locurilor de muncă şi beneficii sociale generoase. Şi spunea că este nevoie de reforme structurale care să crească gradul de ocupare a forţei de muncă.
În urmă cu două decenii, Europa credea că şomajul este vina sistemului şi, ca atare, punea accent pe compensaţiile şi beneficiile acordate celor ajunşi în asemenea situaţii. Zece ani mai târziu, odată cu creştere concurenţei globale, continentul şi-a schimbat puţin optica: este şi responsabilitatea angajaţilor
să-şi ia măsuri de siguranţă pentru a nu ajunge în şomaj.
De trei ani, teoriile acestea foarte curpinzătoare par inutile. Guvernele se străduiesc să crească ocuparea prin măsuri adesea contradictorii, să rezolve şi şomajul alarmant din rândul tinerilor, dar să şi încurajeze păstrarea pe post a persoanelor în vârstă - altfel cum să explici cetăţenilor creşterea vertiginoasă a vârstei de pensionare?. Una dintre etapele bifate inevitabil de statele europene a fost modificarea legislaţiei din domeniul muncii, astfel încât firmele să devină mai competitive. Pe măsură ce companiile îşi extind afacerile, argumentează autorii acestor politici, va creşte şi ocuparea.
Grevă generală în Spania
Pe 29 martie, în Spania va avea loc o grevă generală, ca protest faţă de modificările la legislaţia muncii, elaborate pentru a combate şomajul ajuns la cote-record: numărul şomerilor a depăşit pragul de patru milioane, iar aproximativ un milion de familii nu mai au niciun venit salarial.
Reformele iniţiate de Cabinetul Zapatero şi continuate acum, sunt mult mai dure decât cele introduse în