Proiectul de transformare a Pieţei Universităţii într-o zonă liberă pentru proteste a dat naştere la discuţii contradictorii privind forma actuală a prevederilor acestuia. Manifestanţii condamnă limitele impuse, invocând dreptul constituţional de a protesta liber.
"A existat în această seară o reacţie spontană de nemulţumire, faţa de proiectul de agora la Piaţa Universităţii, în forma actuală. Chiar dacă ideea, în principiu, este bună, şi anume crearea unui spaţiu pietonal aici şi la TNB pentru întrunirile cetăţenilor, felul în care s-a materializat acesta, cu regulamente care sunt mai restrictive decât condiţiile actuale, de fapt anulează principiul. În plus, există un element îngrijorător, pe care l-am experimentat. Am protestat în Piaţa Universităţii, jandarmii n-au intervenit, dar de câte ori am facut un pas în afara Pieţei, reacţia lor a fost foarte dură. Nu dorim ca Piaţa să fie transformată într-un ţarc al protestelor, iar exprimarea liberă sau întrunirile libere să nu mai fie permise în alte zone. Proiectul în forma actuală prevede întrunirile, între orele 09:00 şi 21:00, unui număr foarte mic de persoane. 100 de oameni la Fântână şi 150 la TNB. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă ne-am strânge 200 de persoane. În afara Jandarmeriei ar interveni şi Poliţia Locală. În replică, printre noi se afla numeroşi arhitecţi şi urbanişti, care, în câteva zile, ar putea veni cu un proiect alternativ cu cel în discuţie", a declarat Claudiu Crăciun.
"Mai mult decât ne dorim să transformăm Piaţa Universităţii într-o agora, este s-o transformăm într-o agora mobilă. Piaţa şi spiritul său se pot manifesta peste tot. Constituţia şi prevederile sale ar trebui să ne garanteze aceste drepturi. Amenajată corespunzător, Piaţa poate fi în acelaşi timp un loc de promenadă şi pentru proteste, de ce nu? Dar fără numă