Dacă în urmă cu zece ani România era exportator net către Bulgaria, acum România, o ţară cu 19 milioane de locuitori, importă mai mult decât exportă în Bulgaria, care are o populaţie de doar 7,3 milioane.
Deraiajul s-a produs în 2009, an în care economia românească s-a prăbuşit cu 7%, iar Bucureştiul a cerut asistenţă financiară de la FMI şi altor creditori internaţionali. În acel an economia bulgară a scăzut cu 5,5%.
Bulgaria este a şasea destinaţie pentru exporturile României, cu o pondere de 3,6% în total în primele nouă luni ale anului trecut, după datele Institutului Naţional de Statistică. La importuri, Bulgaria contribuie cu 2,8%.
România exportă în statul vecin în principal metale comune şi produse din acestea, minerale şi produse din minerale precum sare, ciment, minereuri şi combustibili, animale vii şi produse din animale, chimicale şi produse alimentare, băuturi şi tutun. În schimb, România importă cel mai mult produse vegetale precum cereale, fructe, legume, furaje, seminţe, plante vii şi mărfuri din industria morăritului, metale comune şi produse din acestea, maşini, aparate şi echipamente, produse alimentare, băuturi şi tutun, chimicale şi mijloace şi materiale de transport.
La principalele grupe de schimburi comerciale, diferenţe notabile în favoarea Bulgariei între exporturi şi importuri se observă în primul rând la produsele vegetale - statul român cumpără din Bulgaria de aproape şapte ori mai mult decât vinde. De altfel, statul vecin este cea mai mare sursă de importuri de astfel de produse pentru România. O diferenţă semnificativă apare şi la maşini, aparate şi echipamente - raportul exporturi importuri este de aproape 2 la 1.
Anul trecut, Bulgaria a exportat în România bunuri şi servicii în valoare de aproximativ 1,93 mld. euro, cu 36,4% mai mult faţă de anul 2010. Exporturile României către Bulgaria s-au cifr