Localitatea Rimetea din Munţii Trascăului, judeţul Alba, a fost inclusă în categoria celor mai frumoase sate din ţară. Comuna a fost inclusă în ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România“, alături de alte 60 de localităţi.
Ghidul a fost realizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“ şi are o prezentare bilingvă, în română şi în franceză. În realizarea ghidului s-au ţinut cont de criterii precum pesiajul cultural, stilul arhitectonic local, păstrarea elementelor originale din arhitectură, cultura locală şi tradiţiile conservate în viaţa satului. Rimetea se clasează pe locuri fruntaşe la toate aceste criterii. De mulţi ani, localitatea este cunoscută ca şi un muzeu în aer liber.
Peisaj neatins de mâna omului
Peisajul este neatins de mâna omului, iar casele, zugravite toate în alb cu ferestre verzi, sunt aşa cum au fost construite la începutul secolului trecut. O stare de lucruri care a determinat Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice să desemneze oficial comuna Rimetea drept „zonă arhitecturală şi urbană protejată“. Comuna este locuită în procent de peste 80 la sută de maghiari, urmaşi ai foştilor mineri care lucrau la extracţia minereului de fier.
„Rimetea este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din România. Pitorescul său se datorează peisajului montan mirific, portului său popular absolut unic şi arhitecturii sale deosebite. Însă nu în ultimul rând, Rimetea este renumită şi pentru istoria sa zbuciumată plină de evenimente importante. Primii care au descoperit importanţa strategic a locului au fost romanii, care au construit un castru pe vârful Muntelui Trascău d eund eputeau observa cu uşurinţă împrejurimile“, se afirmă în ghid despre Rimetea. Lucrarea mai oferă informaţii despre atracţiile turistice ale comuni, un ghid local, precum şi unde există posibilităţi de cazare.
Turi