Parlamentul European se pregăteşte să adopte joi o rezoluţie în care să condamne site-ul xenofob din Olanda, lansat de partidul PVV. Pagina de internet îi invită pe olandezi să lase mesaje contra muncitorilor din Estul Europei.
În Parlamentul European, toate grupurile politice au condamnat prin liderii lor în special atitudinea Guvernului olandez, care tolerează astfel de manifestări.
De altfel, premierul olandez a preferat să nu apară în faţa eurodeputaţilor, deşi a fost invitat.
Comisarul pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, a cerut de altfel autorităţilor să verifice legalitatea site-ului.
“După cum ştiţi, am condamnat personal acest site, deoarece este un apel public la intoleranţă iar intoleranţa nu ar trebui să-şi găsească locul în Europa. Tocmai de aceea fac apel, la cetăţenii olandezi să nu accepte intoleranţa impusă de pagina de internet a PVV”.
De altfel, spune comisarul Reding, reacţia olandezilor nu s-a lăsat aşteptată în sensul în care s-au înregistrat peste 6000 de plângeri la adresa site-ului xenofob în timp ce partidele politice, chiar şi cele aflate la guvernare, nu s-au ferit să condamne iniţiativa. Totuşi trebuie să ne amintim că la două săptâmani de la lansarea site-ului, peste 30 de mii de olandezi îşi exprimaseră nemulţumirea faţă de lucrătorii din Europa de Est.
În Parlamentul European şi liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt, grup din care fac parte şi cele două partide liberale din Olanda, inclusiv formaţiunea premierului Mark Rutte, şi-a exprimat "dispreţul" faţă de iniţiativa PVV.
De data aceasta victimele PVV sunt muncitorii din Estul Europei, spune liderul liberalilor europeni.
"Ce se întâmplă în Olanda nu e un fenomen unic, dar e poate cel mai grav din Europa. Mă gândesc la candidatul Sarkozy, în Franţa, care încearcă să stigmatizeze imigranţii şi înc