La Muzeul Artelor Primare de la Paris poate fi vizitată până pe 13 mai o expoziţie intitulată "Ploaia". În toate culturile şi civilizaţiile, precum şi pe toate continentele şi la toate popoarele ploaia a fost mai mult decât un fenomen meteorologic. Am putea spune chiar că puţine fenomene meteorologice sunt încărcate cu atâtea simboluri şi semnificaţii.
Ploaia înseamnă apă, deci înseamnă viaţă. În acelaşi timp este o sursă de apă care vine ca un dar, din cer, de unde o întreagă tradiţie a invocării ploii.
Pentru civilizaţia aztecă ploaia era pur şi simplu considerată de natură divină şi i se aduceau uneori sacrificii umane. Ploaia implică un enorm evantai de reprezentări: tunetele, fulgerele, curcubeul, dar şi broaştele sau şerpii sunt asociate ploii.
Să ne amintim că în Grecia antică zeul suprem, Zeus, era reprezentat ca un stăpân al fulgerelor, dar fulgerele nu sunt decât nişte ingrediente ale ploii.
Expoziţia de la Muzeul Artelor Primare, situat nu departe de Turnul Eiffel, pe cheiurile Senei, ne introduce în acest univers de simboluri şi ritualuri ale ploii. Măştile au jucat un rol important în toate ritualurile de invocare sau atragere a ploii, iar organizatorii expoziţiei ne fac să descoperim o întreagă serie de astfel de obiecte sacre provenind din Africa, din India şi din America latină.
Printre ele se remarcă o mască în formă de fluture provenind din Burkina Fasso sau o mască în formă de crocodil din Mali.
În India sau Algeria unele ritualuri ale ploii implică utilizarea unor statuete, de obicei feminine, sau reprezentând un cuplu, ceea ce simbolizează de fapt fertilitatea.
Ploaia poate fi însă şi o forţă necontrolată, poate semnifica distrugerea. E suficient să ne gândim la legenda potopului, care se regăseşte şi la alte popoare decât cele creştine.
O secţiune a expoziţiei este rezervată obiectelor invent