Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) 207 sesizări în care s-au identificat indicii temeinice de spălare a banilor anul trecut, se arată în Raportul de activitate pe anul trecut al instituţiei. De asemenea, au fost transmise şase sesizări de spălare de bani cu suspiciuni conexe de finanţare a actelor de terorism, către PICCJ şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), potrivit raportului.
Oficiul a suspendat tranzacţii neefectuate în valoare de 5.102.128 euro şi a instituit sechestru pentru 5.012.128 euro anul trecut, se arată în raportul de activitate. Principala infracţiune generatoare de bani murdari a rămas, şi anul trecut, evaziunea fiscală, prezentă în 79% din cazurile semnalate, informează ONPCSB.
Aproximativ 70% din numărul rechizitoriilor întocmite, în 2011, de unităţile de parchet cu privire la spălarea banilor a avut la bază informaţii oferite de către ONPCSB, informează Oficiul. Anul trecut a devenit deplin operaţional Compartimentul de Analiză Preliminară, ceea ce a dus la o prioritizare a Rapoartelor de Tranzacţii Suspecte, în funcţie de valoarea operativă şi de riscul de spălare de bani şi/sau finanţare a teroris-mului, precum şi la scurtarea timpului de răspuns la solicitările de informaţii transmise de către autorităţile competente, se mai precizează în raport. 203 lucrări au depăşit pragul de risc privind spălarea banilor şi finanţarea actelor de terorism, fiind trecute în analiză aprofundată, potrivit ONPCSB.
Principalele ameninţări la adresa siguranţei financiare a ţării noastre anul trecut le-au reprezentat, în opinia reprezentanţilor instituţiei, folosirea excesivă a numerarului, a persoanelor interpuse şi a firmelor fantomă, cu rol de colector şi distribuitor anonim al fondurilor, precum şi exportul ilicit de valută, se