Grecia nu se mai află în faliment tehnic, însă ritmul lent de implementare a reformelor, incertitudinea politică și recesiunea economică ar putea-o împinge din nou către incapacitate de plată, a anunțat, ieri, agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, după ce guvernul de la Atena a completat cea mai mare restructurare de datorie suverană din istorie.
Fitch a crescut ratingul speculativ al Greciei la „B-”, fiind prima agenție de evaluare financiară care să scoată Grecia din faliment, după ce schimbul de obligațiuni suverane a redus datoria publică a acestei țări cu 100 de miliarde de euro, o treime din suma totală, anunță CNBC.
Acțiunea Fitch reprezintă, totodată, prima oară când ratingul Greciei a fost îmbunătățit de la izbucnirea crizei datoriilor suverane de la sfârșitul lui 2009 precum și prima creștere a ratingului Greciei efectuată de Fitch din 2003, dar ratingul de „B-” păstrează Grecia în categoria „gunoi financiar” (junk).
Risc semnificativ de faliment
În urma restructurării datoriei și accesării planului de urgență UE/FMI, datoria Greciei este așteptată să scadă de la 160 % din produsul intern brut în prezent la sub 120% din PIB în 2020. Acest nivel este considerat de mulți investitori ca fiind tot nesustenabil.
„Agenția de rating consideră că există încă un risc semnificativ de faliment în lumina gradului ridicat de îndatorare din urma restructurării datoriei precum și a provocărilor economice cu care Grecia se confruntă”, se arată în comunicatul Fitch în legătură cu schimbul de obligațiuni suverane efectuat de guvernul de la Atena.
Fitch face, totodată, referire la istoricul dezamăgitor al Greciei în implementarea reformelor menționate în cadrul primului program de salvare al UE/FMI convenit în 2010, țara ratându-și țintele în ceea ce privește privatizarea, reducerea deficitului și reducerea birocrației, Fitch a