Malik Muhammad al-Mabrouk s-a afundat intr-un fotoliu al cafenelei hotelului Uzu din benghazi. iPad-ul ii lumineaza fata si e foarte concentrat.
Pe masa se afla telefonul mobil, un carnetel, un pix, iar pe spatele fotoliului zace vesta de fotoreporter. Se pregateste sa-l intervieveze pe fostul lider al opozitiei libiene, intors in tara dupa 30 de ani de exil.
Nimic neobisnuit pana acum, pentru un jurnalist, cu exceptia faptului ca ora la care este programat interviul i-a depasit cu mult ora de culcare. Malik are ... 14 ani.
In mai anul trecut, Malik a fondat agentia de presa Brega, ca platforma pentru articolele pe care le-a scris in timpul revolutiei care l-a dat jos pe Gaddafi.
Acum conduce o echipa de 10 reporteri voluntari care acopera actualitatea libiana, de la stiri, articole si chiar fotografii.
Mai nou, pustiul isi concentreaza atentia pe televiziune, stirile sale filmate fiind transmise pe YouTube, pe canalul Brega97, scrie The New York Times.
Cafeneaua din Uzu ii serveste drept birou si, de multe ori, acolo se intalneste cu invitatii sai.
"Scopul meu este ajungem o agentie precum Reuters sau Associated Press, dar deocamdata abia ne-am inaugurat pagina de Facebook. Nu avem bani", spune Malik.
El este cel mai mare fiu din cei cinci copii ai parintilor sai. In timpul revoltelor din Benghazi, a inceput sa povesteasca ce vedea pe strada, dar nu a publicat nimic, pentru ca situatia politica nu i-a permis.
Malik a inceput sa participe la conferinte de presa, sa cunoasca jurnalisti experimentati si sa inregistreze declaratiile guvernului "din umbra".
"La inceput, cand vedeau un pusti, jurnalistii libieni nu m-au luat in serios. Dar dupa ce au discutat cu mine si mi-au citit articolele, m-au tratat ca pe un egal", povesteste Malik.
Si