Un director demisionar al Goldman Sachs a lansat un atac public fără precedent la adresa "culturii toxice şi distructive" a băncii, într-un articol publicat în New York Times, devenind primul angajat care critică deschis instituţia financiară, relatează Bloomberg. Greg Smith, director executiv şi şef al operaţiunilor cu instrumente financiare derivate ale Gold-man Sachs în Europa, va pleca din bancă după 12 ani de activitate, acuzându-i pe directorul general Lloyd Blankfield şi pe preşedintele Gary Cohn că au pierdut controlul asupra politicii băncii.
Directorii executivi sunt subordonaţi directorilor generali şi partenerilor.
"Particip la şedinţele de vânzări ale instrumentelor derivate şi niciun singur minut nu se vorbeşte despre cum pot fi ajutaţi clienţii. Este vorba doar despre cum se pot face cât mai mulţi bani de pe urma lor", afirmă Smith, absolvent al Universităţii Stanford, citat de Mediafax.
Atacul său se adaugă criticilor din partea politicienilor şi protestatarilor care acuză Goldman Sachs de declanşarea crizei financiare din 2008 şi de obţinerea de profit în detrimentul clienţilor.
Reprezentanţi ai Goldman Sachs au fost deja audiaţi în Congresul american pentru rolul avut în criza financiară, iar banca a plătit 550 de milioane de dolari în 2010 pentru închiderea unui proces în care era acuzată că a înşelat investitorii cu obligaţiuni garantate prin împrumuturi.
"Articolul va aduce în mod sigur prejudicii băncii. În mod evident este un articol scris cu mare convingere. Probabil că a câştigat suficienţi bani pentru a nu fi deranjat că nu va mai fi angajat vreodată în serviciile financiare şi va lucra într-un domeniu complet diferit, precum educaţia", a declarat John Purcell, fondator al firmei de analiză a pieţei Purcell&Co în Londra. Smith nu a putut fi contactat pentru comentarii, dar reprezentanţii Goldman Sachs i-au respi