Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut angajaţilor din sistemul penitenciar să încerce să elimine primii corupţia din sistem, pentru a evita situaţiile de anul trecut, când procurorii anticorupţie au intervenit făcând arestări (cea mai notabilă la Rahova, unde un şef de secţie a fost arestat pentru corupţie). Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi-a prezentat astăzi bilanţul pe 2011.
„Faceţi permanent curăţenie în sistem, nu aşteptaţi să vină alţii să facă. Anul trecut au venit şi aţi văzut ce s-a întâmplat. Vă cer integritate sută la sută. Nu costă, nu ţine de Ministerul Finanţelor, nu ţine de Parlament. Ţine de dumneavoastră. Nu aşteptaţi să sune de la Ministerul Justiţiei sau să vină DNA-ul peste voi”, le-a spus Cătălin Predoiu şefilor de penitenciare.
Anul trecut, activităţile prestate de deţinuţi au adus la bugetul instituţiei peste 6 milioane de euro (25,8 milioane lei), cu aproape 30% mai mult decât în anul precedent, a anunţat directorul ANP, Ioan Băla.
Cătălin Predoiu a apreciat performanţa, însă a considerat că se poate mai mult: la 30.000 de deţinuţi câţi se aflau anul trecut în penitenciarele româneşti, suma obţinută înseamnă că fiecare deţinut a produs anul trecut 200 de euro. O altă sursă de autofinanţare pentru penitenciare, semnalată de Predoiu, este patrimoniul imobiliar al închisorilor, care ar putea fi folosit în parteneriate cu firme private sau ale instituţii de stat, pentru a obţine profit.
Predoiu i-a mai cerut şefului Penitenciarelor să găsească soluţii şi surse de finanţare pentru introducerea sistemului de supraveghere electronică a deţinuţilor, cu brăţări cu GPS.
„Este o soluţie civilizată, sigură. Avem legislaţia. Noi vrem să punem în funcţiune acest program”, a spus ministrul Justiţiei. În prezent, sistemul funcţionează, ca experiment, în trei penitenciare, la deţinuţii care desfăşoară a