Arta moderna a plierii hartiei, origami, isi datoreaza existenta lui Akira Yoshizawa, pentru care Google foloseste un doodle special, la 101 ani de la nastere.
Akira Yoshizawa este cel mai influent si prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea.
Origami constituie arta plierii hartiei colorate in modele de creaturi vii, obiecte neinsufletite sau forme decorative abstracte. Etimologic, cuvantul origami, de origine japoneza, este format din oru care are sensul de `a indoi` si kami cu sensul de `hartie`, deci `hartie indoita`. Numele de origami a fost adoptat in anul 1880, pana atunci arta plierii hartiei fiind denumita orikata.
Incepand cu anii ’30, Akira Yoshizawa a creat sute de modele inspirate din viata de zi cu zi. El, impreuna cu americanul Sam Randlett, sunt creatorii sistemului de invatare a artei origami bazat pe simboluri conventionale si scheme din linii continue, intrerupte si sageti. Expozitiile de origami din Occident ale maestrului Akira Yoshizawa, din anii ’50, au fost punctul de inspiratie a multor occidentali, care au dezvoltat in Occident arta plierii hartiei, realizand modele la fel de valoroase ca si cele ale lui Akira Yoshizawa din Japonia.
Arta origami a fost introdusa in Europa in secolul al XII-lea, primind cu timpul o forma distincta de cea traditionala japoneza. Dar, la inceput, aceasta arta nu a fost primita cu acelasi entuziasm cu care au imbratisat-o japonezii.
Dezvoltarea artei origami in epoca moderna in Occident a inceput in anul 1945, prin studiile efectuate de Gershon Legman, la inceput in America, iar mai apoi in Franta. Legman l-a contactat pe maestrul japonez Akira Yoshizawa precum si alti practicanti de origami, cum ar fi cei apartinand Ligii Montoya din Argentina, astfel incurajand dezvoltarea acestei arte in Occident.
Arta moderna a plierii hartiei, origami, isi datoreaza ex