Fumatul, stresul şi hipertensiunea arterială sunt factorii de risc cei mai întâlniţi ai bolilor cardiovasculare, potrivit rezultatelor Testului Cartonaşelor, realizat în cadrul campaniei SOS Cardio al Fundaţiei Române a Inimii. În Cluj, bolile cardiovasculare afectează aproape 130.000 de persoane, acestea fiind şi cele mai frecvente boli cronice în rândul populaţiei din judeţ.
80% din participanţii la Testul Cartonaşelor care arată cât de predispusă este o persoană la boli cardiovasculare au declarat că sunt stresaţi, 50% suferă de hipertensiune şi 30% sunt obezi. De altfel, rezultatele testului relevă faptul că factorii de risc cei mai întâlniţi sunt stresul, hipertensiunea şi fumatul. „Cei mai mulţi dintre noi avem, în acelaşi timp, mai mulţi factori de risc: fumăm, suntem sedentari, ducem o viaţă stresantă, avem în familie un istoric cardiovascular, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului”, subliniază prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Evaluarea riscului cardiovascular trebuie făcută periodic
Medicii afirmă că riscul cardiovascular este cu atât mai mare cu cât o persoană adună mai mulţi factori de risc. Acesta se calculează prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc şi nu este simpla sumă a acestora. De aceea, evaluarea periodică a riscului cardiovascular global este importantă pentru sănătatea cardiovasculară.
Potrivit specialiştilor, bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după instalarea menopauzei, adică în jurul vârstei de 55 de ani.
Unii factori de risc pot fi eliminaţi
Profesorul Dan Gaiţă afirmă că există factori de risc care pot fi eliminaţi sau modificaţi, iar aceşti factori sunt fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea, dieta nesănătoa