Guvernul a decis marţi, 13 martie, suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, deşi procesul este blocat de aproape un an.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a confirmat pentru Mediafax informaţia, precizând că suspendarea emiterii de titluri este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi că reprezintă rezultatul unui audit intern, dar şi al faptului că statul mai deţine doar 5 milione de acţiuni la Fondul Proprietatea (0,04% din capitalul social subscris şi vărsat).
Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată până la un cuantum maxim de 500.000 lei. Plăţile în numerar au fost şi ele suspendate pentru doi ani în vara anului 2010. Astfel că singura opţiune de conversie erau acţiunile la Fondul Proprietatea, care şi acestea s-au epuizat. Statul mai are doar 5 milioane de acţiuni la FP în condiţiile în care pe masa ANRP aşteaptă încă 50.000 de dosare.
Măsura luată în şedinţa de guvern de marţi este tardivă: Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a mai emis un titlu de despăgubire din mai 2011 pentru că şedinţele Comisiei nu s-au putut ţine din lipsă de cvorum. Vineri, 9 martie, a avut loc ultima convocare a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, însă şedinţa nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum (trebuia să fie prezenţi minimum 7 din cei 9