România avea 5,55 milioane de pensionari, în ultimul trimestru al anului trecut, în scădere cu 106.000 persoane faţă de ultimul trimestru din 2010, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Sursa: EVZ
Raportat la al treilea trimestru al anului trecut, adică timp de trei luni, numărul pensionarilor s-a redus cu 21.000 de persoane.
Pensia medie lunară a fost, în trimestrul al patrulea din 2011, de 760 de lei, în creştere cu 5,4% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 0,3% faţă de trimestrul 3 a anului 2011. Însă această creştere medie nu s-a văzut în nivelul de trai. Inflaţia a erodat veniturile, astfel încât, indicele pensiei reale corelat cu inflaţia indică o scădere a nivelului de trai al pensionarilor români cu 0,4%.
Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 85,3% în totalul celor de asigurări sociale.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 777 lei în ultimul trimestru al anului trecut. Există, însă discrepanţe foarte mari în profil teritorial: ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşeşte 350 de lei. Astfel, dacă în judeţul Giurgiu pensia medie este de 623 lei, în Municipiul Bucureşti ajunge la 979 de lei.
Avocaţii, cei mai avuţi pensionari
După sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare s-a înregistrat pentru sistemul asigurărilor sociale-avocaţi. Aceştia au primit o pensie medie în valoare de 1.907 lei. La polul opus, cea mai mică valoare, respectiv 312 lei, a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (71%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.
Pensionari