Akira Yoshizawa e numele pe care nu îl poţi neglija când vorbeşti de Origami. Nici Google nu l-a uitat, la împlinirea a 101 ani de la naşterea niponului, literele logo-ului sunt realizate din diverse origamiuri.
Arta îndoirii hârtiei este nu este doar parte a disciplinelor pedagogice care dezvoltă indemânarea, ci pentru japonezi are şi o latură spirituală. În decursul lungii sale cariere, Akira Yoshizawa a creat peste 50000 de modele diferite de origamiuri. El nu s-a folosit niciodată de foarfeci, lipici sau alte ajutoare pentru modelele sale. Scopul său a fost să transmită emoţie şi sentimente, chiar dacă asta însemna ca dragonii săi zburături, cocorii lui graţioşi şi gorilele sale leneşe să nu respecte realitatea întocmai.
Una din cele mai importante contribuţii aduse de Akira Yoshizawa tehnicii de pliere a hârtiei, a fost tehnica de îndoire udă. Hârtia umezită în prealabil este mult mai uşor de manipulat şi ajută la crearea unor forme ce aduc acestă artă mai aproape de sculpura. Această tehnică este folosită în general doar cu hârtie de origami mai groasă, hârtia tradiţională de origami, fiind mult mai subţire.
În 1954, prin „Atarashii Origami geijutsu”(New Origami Art), Akira Yoshizawa introducea un nou sistem de reprezentare a ordinii şi modului de îndoire necesar obţinerii anumitor forme. Astfel, el s-a folosit de un sistem de diagrame în care sunt incluse liniile punctate şi haşurate pentru a indica îndoiri de tip munte şi vale, precum şi simboluri pentru a anunţa locul unde trebuie umflată sau rotunjită hârtia. Întrucât lista de simboluri a fost întregită de Samuel Randlett şi Rober Harbin, sistemul poarta acum denumirea Sistemul Yoshizawa-Randlett.
Artisul care în timpul celui de-al doilea război mondial crea origamiuri pentru a îşi înveseli camarazii, a decedat chiar în ziua în care împlinea 94 de ani pe 14 martie 2005. Contri