Deşi are o populaţie de două ori mai mică decât cea a României, Ungaria exportă dublu şi câteodată chiar mai mult faţă de cât importă din statul român, ceea ce ar putea justifica faptul că în statul vecin PIB per capita este de aproape două ori mai mare decât cel din România.
Datele statistice nu lasă loc de îndoială că din 2007 şi până în prezent schimburile comerciale dintre România şi Ungaria s-au dezvoltat, excepţie făcând anul 2009, când ambele state au resimţit efectele celei mai severe crize economice mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial. Însă în tot acest interval România a împortat din Ungaria mai mult decât a exportat, cel mai mare decalaj fiind înregistrat în 2008, raportul importuri/exporturi fiind de 2,5. Anul trecut, având în vedere cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică referitoare la primele zece luni, decalajul s-a redus la 1,9. De subliniat este că în perioada ianuarie-octombrie România a exportat în Ungaria mai mult decât în oricare an de după aderare.
Ungaria, un stat cu 9,98 milioane de locuitori, are un PIB per capita de 11.350 de euro, în timp ce în România, care are o populaţie de 19 milioane, PIB per capita este de 6.640 euro. Statul ungar ocupă locul trei între partenerii comerciali ai Românei ca sursă de importuri, cu o pondere de 8,6% în total, şi locul cinci ca destinaţie pentru exporturi, cu o contribuţie de 5,5%. Cele mai mari surse de import sunt Germania şi Italia.
România exportă în statul vecin în principal utilaje, aparate şi echipamente, mecanice şi electrice, materiale plastice, cauciuc şi produse din aceste materii, metale de bază, produse din minerale şi produse vegetale, precum fructe, legume, preparate din acestea, cereale şi seminţe. În schimb, românii importă din Ungaria mai ales utilaje, aparate şi echipamente, chimicale, produse minerale, materiale plastice, produ