Specialiştii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” atrag atenţia că peste 33.000 de români mor, anual, din cauza cancerului pulmonar depistat în general extrem de târziu.
La momentul depistării – în cazul a 75% dintre pacienţi – cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17%-18% la cinci ani de la diagnosticare.
Depistarea precoce poate mări spectaculos rata de supravieţuire a pacienţilor la cinci ani de la diagnosticare: de la maximum 17% pentru cei în stadii avansate (trei pătrimi dintre pacienţi în prezent) la 50% pentru pacienţi aflaţi în stadii operabile şi până la 90% pentru stadiul de boală precoce.
„Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa, atrage agenţia profesorul doctor Florin Mihălţan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei, procedură care stabileşte cu certitudine şi în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.
În condiţiile în care frecvenţa afecţiunilor pulmonare creşte şi majoritatea pacienţilor sunt orientaţi către Institutul de Pneumoftiziologie din Bucureşti, dotarea acestuia cu echipament medical modern şi performant este absolut obligatorie. Astfel, se impune ca Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti să devină primul centru modern de referinţă din România pentru diagnostic precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie. „Acest lucru este imperios necesar, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani am înregistrat o creştere dramatică a neoplaziilor cu implicare pulmonară la copii, adolescenţi şi tineri adulţi.
Mai m