Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a repetat joi, 15 martie, la Bruxelles, dorinţa României ca problema expresiilor politice ale xenofobiei să fie tratată în cadrul unui summit UE. Aceasta va fi probabil adăugată pe agenda uneia din reuniunile viitoare ale şefilor de stat din UE.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Nu mai vorbim despre un summit extraordinar al UE dedicat acestei teme, ci despre introducerea pe agenda unei reuniuni normale a problemei xenofobiei. Este rezultatul discuţiilor avute de prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu cu preşedintele UE, Herman van Rompuy.
"Este nevoie de o dezbatere care tehnic poate fi legată de un summit UE", a explicat Ungureanu presei române de la Bruxelles, fără a putea preciza acum când va avea loc discuţia.
Expresiile politice ale xenofobiei pe care România le critică şi asupra cărora se doreşte dezbaterea s-ar concretiza prin fragmentarea circulaţiei forţei de muncă, prin opiniile xenofobe exprimate de anumite partide europene şi prin imposibilitatea României de a adera la Spaţiul Schengen.
Generaţia de astăzi care construieşte Europa Unită nu are amintirea celui de-al Doilea Război Mondial or acesta a fost exact consecinţa unor acţiuni politice xenofobe, a mai explicat Ungureanu.
Concluzia logică este că această discuţie la nivel înalt european se impune, deşi România nu s-a consultat cu alte state în această privinţă şi nici nu crede c-ar avea de ce s-o facă.
"Pentru noi este o problemă", a subliniat Ungureanu, revendicându-şi dreptul de a ridica acest subiect de manieră unilaterală. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre un summit european pe tema xenofobiei, dorit de premierul Ungureanu
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a repetat joi, 15 martie, la Bruxelles, dorinţa României ca problema expresiilor politice ale xenofobiei să fie tratată în cadrul unui su