foto: puppetgov.comMiscarea populara din Grecia, prin care sute de producatori de cartofi isi vand marfa direct consumatorilor, eliminand intermediarii, are sanse reduse sa se reproduca in Romania. Ce ii impiedica pe producatorii nostri sa faca la fel?
"O astfel de miscare se poate face in tari in care organizatiile profesionale sunt ajutate de stat. Organizatia producatorilor de cartofi din Romania nu va putea face niciodata o revolutie a cartofilor", a declarat pentru DailyBusiness.ro Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).
Acesta a explicat ca, pe langa subventiile de 700 euro la hectar, organizatiile profesionale din Grecia sunt sustinute financiar de catre guvern.
Viorel Matei apreciaza ca reproducerea unei astfel de miscari in Romania "ar fi o poveste prea frumoasa". El a mentionat insa ca, in realitate, "daca producatorul iese cu cartoful in piata, vine Garda si il amendeaza".
Piata de desfacere este a mafiei, nu a producatorilor. Nici pietele de grau nu sunt ale producatorilorViorel Matei, FNPAR
In concluzie, acesta a spus ca o revolutie a cartofilor ca in Grecia nu ar putea fi posibila in Romania, pentru ca producatorii de legume nu reprezinta o forta, nu sunt uniti.
Pe de alta parte, Adrian Radulescu de la LAPAR, este convins ca fenomenul din Grecia se va intampla si in Romania.
"Nu imi doresc sa se ajunga la aceasta revolutie cand vom fi deja in criza profunda, ci mai devreme, pentru ca e o normalitate", a spus Radulescu.
El crede ca aceasta miscare va avea loc in cativa ani si in Romania, daca agricultorii vor intelege ca trebuie sa-si valorifice marfa impreuna, eliminand intermediarii.
"Din pacate, trebuie sa ajunga cutitul la os", a spus Adrian Radulescu.
Mihail Mucsi, proprietarul Agricom,