Conducerea noului institut diplomatic, care ar trebui înfiinţat în subordinea MAE potrivit unui proiect de lege al unor parlamentari PDL, trebuie să fie "apolitică", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, deputatul democrat-liberal William Brînză, unul dintre iniţiatori.
"Eu sunt pentru o nouă conducere apolitică, pentru asta am militat şi militez", a declarat Brînză, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni de la Cameră şi unul dintre iniţiatorii proiectului menţionat.
El a adăugat că actualul Institut Diplomatic Român (IDR) din subordinea MAE este "uşor politizat", având angajaţi "oameni fără competenţe bine definite". "Tot timpul s-a intervenit pe el", a spus Brînză.
Comasarea IDR cu Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, prevăzută de proiectul de lege, este benefică deoarece niciunul dintre cele două "nu are vizibilitate", "se ocupă de acelaşi lucru şi interferează", dar "niciunul nu îşi face foarte bine treaba", a argumentat Brînză.
Întrebat despre prevederea din proiectul legislativ referitoarea la disponibilizarea celor 106 angajaţi ai actualelor institute (36 la IDR şi 70 la "Eudoxiu Hurmuzachi"), urmată de un concurs de angajare în noul institut, cu o schemă maximă de 75 angajaţi, Brînză a spus că noii angajaţi trebuie să fie "numai oameni cu pregătire în domeniu, istorici, foşti diplomaţi".
De asemenea, Brînză a deplâns faptul că baza de la Crevedia a Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" este "o paragină la ora actuală", deoarece "a fost jefuită de-a lungul timpului de indivizii puşi la conducere". El a arătat că baza de la Crevedia "ar putea fi dezvoltată extraordinar, într-un parteneriat cu Biserica, ca să facem performanţă acolo".
"Vreau comasarea şi vizibilitatea noului institut, care să aibă o talie europeană, dar să fie şi suplu, cu angajaţi profesionişti, cu o adunare de elită",