Eliminarea tarifelor reglementate la energie electrică va avea un impact limitat asupra facturilor plătite de populaţie şi de companiile care încă nu au intrat în piaţa concurenţială a energiei, creşterile de preţ fiind de aproximativ 1% pentru casnici şi 2% pentru firme în primele etape de liberalizare din 2012, respectiv 2013.
La finalul perioadei în care se va face trecerea de la regimul reglementat la cel de piaţă, preţul energiei s-ar putea însă dubla, având în vedere şi impactul schemelor de sprijin pentru energia verde sau al costurilor cu emisiile de CO2.
Potrivit unui document obţinut de Mediafax, tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.
Cum merge piaţa acum
În acest moment, atât populaţia, cât şi unele companii sunt alimentate prin intermediul unui coş de energie, la care contribuie producătorii de electricitate din România, al cărui preţ este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Preţul acestui coş este în prezent de 170 de lei pe MWh.
Aproape jumătate din consumul de energie din România, 48%, este realizat pe segmentul reglementat al pieţei.
Pentru casnici, din vara anului viitor, 10% din coşul de energie va fi reprezentat de energia achiziţionată din piaţa concurenţială. Potrivit specialiştilor din domeniu, în acest moment se poate lua o referinţă de preţ de circa 210 lei pe MWh pentru energia din piaţa concurenţială, unde de obicei reperul este reprezentat de preţul tranzacţiilor realizate pe platforma contractelor bilaterale administrată de OPCOM. Practic, în loc de cei 170 de lei pe MWh, după includer