Guvernele Germaniei, Finlandei şi Austriei iau în considerare reintroducerea controlului paşapoartelor pentru persoanele care vin din Grecia, ceea ce ar echivala practic cu excluderea statului elen din spaţiul de liberă trecere Schengen după ce şapte ţări din UE, printre care Franţa şi Germania, au anunţat săptămâna trecută că sunt necesare măsuri prin care să se reducă fluxul de imigranţi "în special la graniţa dintre Grecia şi Turcia", scrie The Wall Street Journal.
România nu face parte din saţiul Schengen, deoarece aderării i se opune cu încăpăţânare Olanda, care acuză rezultatele insuficiente ale celor două ţări în lupta contra corupţiei şi crimei organizate. Publicaţia americană citează ca surse de informaţii persoane apropiate discuţiilor legate de Grecia purtate la nivelul UE.
Grecia, epicentrul crizei datoriilor din Europa, este criticată tot mai intens de guvernele europene din cauza modului în care supraveghează frontiera terestră cu Turcia. Majoritatea imigranţilor ilegali, cei mai mulţi din Orientul Mijlociu, Pakistan şi Afganistan, intră în Uniunea Europeană prin Grecia, regiunea muntoasă Evros din nordul ţării fiind cea mai vulnerabilă graniţă externă a spaţiului Schengen.
Mulţi dintre imigranţi nu rămân în Grecia din cauza situaţiei economice, ci se orientează spre alte ţări ale UE. Potrivit regulilor acordului Schengen, călătorilor din Grecia nu le sunt controlate paşapoartele pentru a intra în oricare dintre cele 25 de state ale spaţiului Schengen.
Guvernele europene au sugerat, printre altele, o prezenţă mai puternică în Grecia a agenţiei europene de management al frontierelor Frontex. Ideea are ecou în sugestia Germaniei şi a altor state nordice ca politicile economice şi bugetare ale Atenei să fie supravegheate din exterior, eventual de un comisar european. Oficialii europeni spun că guvernul grec, afectat grav de criză