Autoritatea va scoate la licitaţie 56 de licenţe, cele mai multe valabile pentru 15 ani
Metoda de acordare a licenţelor prin licitaţie este o premieră pentru România
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat ieri documentaţia pentru licitaţia ce va avea loc în această vară pentru noile licenţe de operare a comunicaţilor mobile, ce vor fi acordate, în mare parte, pentru următorii 15 ani. Oficialii ANCOM au afirmat că vor să obţină, în condiţiile în care vând toate licenţele, peste 700 de milioane de euro. Mai exact, costul de pornire a celor 56 de licenţe pentru comunicaţii mobile însumează 726,8 milioane de euro. Cea mai ieftină licenţă are preţ de pornire de 800.000, iar cea mai scumpă 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani şi de porţiunea de spectru pe care o va ocupa. "Am urmărit şi licitaţiile din alte ţări din Europa şi putem spune că preţurile sunt pe media europeană. Preţurile le-am fixat în funcţie de mai mulţi factori, atât tehnici cât şi economici şi le-am ajustat la condiţiile din România", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Acesta a mai spus că este o premieră pentru România alegerea acestei metode de atribuire a spectrului de frecvenţe rezervate comunicaţiilor mobile. "Este pentru prima dată când în România acordăm licenţe prin licitaţie. Licitaţia este una ascendentă (cea mai mare ofertă câştigă - n.r.) şi se va desfăşura pe mai multe etape", a explicat Marinescu.
Procedura de licitaţie începe cu o etapă de depunere a candidaturii, urmată de una de calificare, în care participanţii solicită ce lăţimi de bandă doresc să ocupe şi în cazul în care nu apar condiţii neprevăzute urmează etapa de licitaţie de alocare, unde, practic, operatorii calificaţi până în această etapă vor licita pentru