Este imposibil să se apese ambele pedale în 2012: şi majorarea salariilor şi reducerea CAS. Mai simplu este să se apese pe pedala salariilor, dar trebuie găsite resurse. E mai complicat cu CAS-ul. Declaraţiile au fost făcute la RFI de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Banca Naţională, potrivit legii, "este neutră în această chestiune, nu are nici legătură cu salariile bugetarilor", precizează Adrian Vasilescu. "Pot să vă spun un punct de vedere al meu şi al colegilor mei cu care dialoghez zilnic aici, la Banca Naţională", menţionează consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Adrian Vasilescu e de părere că nu pot avea loc în acelaşi timp în 2012 şi majorarea salariilor şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale: "Cred că nu ar putea bugetul ţării dintr-odată să suporte două şocuri. Cât priveşte un singur şoc, cel al reîntregirii salariilor pentru bugetari, înţeleg de la autorităţile care au prerogative în această privinţă, că ar exista resurse".
Adrian Vasilescu spune că "e necesar să fie găsite resurse şi asta-i o faţă care va suferi şocul. Dar mai este o faţă: noi vorbim despre PIB, toată lumea asta din America până în Japonia e cu ochii pe PIB. Or se ştie că la nivel bugetar, PIB-ul se realizează prin salariul bugetarului. Dacă salariul bugetarului e mai mare, contribuţia lui la PIB e mai mare. Dacă e mai mic, contribuţia lui la PIB e mai mică. Foarte multe ţări, n-o să dau exemplul Greciei, dar o să-l dau pe-al Franţei fac o bună parte din PIB prin salarii mari date bugetarilor. Sigur că aceste salarii mari trebuie să fie susţinute de economie, dar aşa e jocul în această lume, cu cât e salariul bugetarului mai mare, cu atât contribuţia la valoarea adăugată a celor 1,3 milioane de oameni care lucrează în sistemul bugetar va fi mai mare".
"Nu vreau să intru în corul care cântă fals"
Întrebat