Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a declarat în această după amiază, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, că rata de abosrbţie a României pe fondurile structurale este "dureros" de scăzută şi a vorbit despre blocajele administrative ca principala piedică în accesarea fondurilor UE.
Barroso a mai transmis un mesaj către Bucureşti în privinţa performanţelor slabe ale României în cheltuirea fondurilor UE, mai ales că în acest moment, presiunile pe scăderea bugetului pentru viitoare perioadă de programare - 2014-2020 sunt extrem de mari din partea statelor membre iar contributorii pricipali la bugetul UE vor să dea tot mai puţini bani la viitorul buget.
"Ne-am uitat la ajutorul practic pe care Uniunea Europeană îl acordă investiţiilor din România. Fondurile structurale şi de coeziune reprezintă sunt o parte esenţială pentru creşterea economică a ţării. Aşa cum primul ministru român a spus cu o zi în urmă, absorbţia completă a fondurilor disponibile pentru România ar putea creşte PIB-ul naţional cu până la 1,8 procente în fiecare an".
Actuala rată de absorbţie, de 7,4% este dureros de scăzută. În urma vizitei mele la Bucureşti, în noiembrie 2010, am stabilit un plan de acţiuni prioritare pentru a încerca să îmbunătăţim această rată cât mai repede posibil. Este binevenit angajamentul pe care premierul Ungureanu îl arată pentru a se concentra pe acest subiect. Aceasta este întradevăr o prioritate, nu doar pentru România ci şi pentru Comisia Europeană.
Apreciem că una din probleme cheie este legată de blocajele administrative în special în domeniul achiziţiilor publice şi în cel al verificării cheltuielilor. Comisia este de asemenea pregătită să privească favorabil cererea României legată de perioada de eligibilitate pentru o creştere cu 10% a fondurilor structurale câtă vreme ele vor fi ultil