Banca Naţională a Austriei a renunţat la limita impusă marilor grupuri bancare precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Zentralbank pentru împrumuturile acordate în Europa de Est, după ce decizia a fost criticată dur la nivel european, mai mulţi oficiali avertizând că măsura va declanşa o nouă criză a creditării.
Propunerea iniţială, înaintată în noiembrie, prevedea limitarea noilor credite acordate bănci în Europa de Est la 110% fondurile reprezentate de depozite şi finanţarea de pe pieţele locale în care au operaţiuni, dar autorităţile au anunţat miercuri doar că vor monitoriza şi vor analiza trimestrial datele referitoare la împrumuturi, potrivit Reuters.
"Analizarea experienţei trecute a arătat că depăşirea unei rate de 110% poate fi considerată un semnal de alarmă", se arată într-un comunicat comun emis de banca centrală austriace şi FMA, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare.
Decizia este una cel puţin surprinzătoare. La începutul acestui an, autorităţile austriece anunţau că au luat o decizie privind limitarea expunerii băncilor autohtone pe pieţele est-europene pentru a-şi proteja propriul sistem financiar, în ciuda nemulţumirilor oficialilor din regiune cât şi a Bruxelles-ului faţă de această măsură.
"Decizia a fost luată. Normele vor fi publicate în curând", a spus, sub protecţia anonimatului, un oficial care a participat la o "întâlnire de rutină" care a avut loc şi la care au participat reprezentanţii autorităţilor de reglementare din 17 ţări din Europa de Est. Banca Naţională a României a fost reprezentantă la întâlnire de unul dintre cei doi viceguvernatori.
Hotărâtă să-şi păstreze ratingul "AAA" (cel mai bun posibil, care o ajută să se împrumute la dobânzi reduse) în contextul crizei din zona euro şi a temerilor privind expunerea băncilor austriece în ţările din Europa Centrală şi de