„Reţeta“ aplicată de greci în ultimii 10-15 ani, prin care au aruncat economia în colaps, pare a fi copiată pas cu pas de Marea Britanie. De la ascunderea datoriilor şi cheltuirea unor sume de câteva ori mai mari pentru organizarea Jocurilor Olimpice, britanicii şi grecii vor chiar şi să se împrumute pe aceeaşi perioadă incredibilă de 100 de ani.
Ascunderea datoriilor
Pentru a îndeplini condiţiile de aderare la zona euro, Grecia şi-a ascuns ani la rând datoriile uriaşe şi a minţit în legătură cu deficitul bugetar. A fost ajutată chiar de grupul bancar Goldman Sachs să facă acest lucru. Procedeul este numit de economişti „dans limbo“ – când un stat îşi „strânge“ cifrele, numai pentru ca acestea să explodeze la dimensiunea iniţială sau chiar mai mare după aceea. Ulterior, grecii au fost forţaţi să recunoască faptul că nu au îndeplinit niciodată condiţiile de aderare la UE. Şeful agenţiei de statistică din acea perioadă a fost pus oficial sub acuzare la sfârşitul anului trecut.
În timp ce datoria publică netă declarată oficial de guvernanţii britanici la finele lui februarie 2011 era de 876 de miliarde de lire sterline (puţin peste 1.000 de miliarde de euro, 58% din PIB), nivelul real al acesteia ar fi de 2.252 de miliarde de lire (aproape 2.600 de miliarde de euro, adică 149% din PIB), susţin grupului britanic de reflecţie „Centrul pentru Studierea Politicilor". Concluziile grupului se bazează pe obligaţiile financiare ale statului care nu sunt incluse în cuantumul datoriei publice.
În plus, deficitul estimat pentru perioada 2014-2015 a crescut cu aproape 30 de miliarde de lire sterline (aproximativ 35 de miliarde de euro) din cauza obligaţiilor financiare ale statului. Aceasta după ce deficitul pentru 2011-2012 a fost cu 14 miliarde de euro mai ridicat decât era prevăzut.
Olimpiada datoriilor, din opt în opt ani @N_