Cum era de așteptat, aspectele legate de întârzierea aderării României la Spațiul Schengen au fost abordate la Bruxelles de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. El cere însă ca UE să ia în seamă xenofobia în creștere acum în Europa.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan
”Ar fi corect să-i acordăm României statutul de țară membră a Spațiului Schengen”, a spus președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, după întâlnirea cu premierul român. Dar el, fără a lega cele două probleme, a repetat faptul că în vară se va face evaluarea a cinci ani de monitorizare a României privind combaterea corupției. El nu a spus dacă acest mecanism va fi oprit atunci sau nu, dar a cerut din partea României progrese ”durabile și ireversibile”.
Dar tot fără a lega cele două subiecte, corupția și Schengen, premierul a obținut joi la Bruxelles organizarea unei discuții europene la cel mai înalt nivel privind xenofobia în Europa.
El n-o spune, dar poziția coaliției de guvernare din Olanda, care include un partid de extremă dreaptă și care blochează aderarea României la spațiul liberei circulații, este de fapt una din problemele pe care România își doreste să le rezolve prin această discuție.
Absorbția nesatisfăcătoare a fondurilor europene este altă problemă română discutată acum la Bruxelles. José Manuel Barroso a explicat că dacă această rată de absorbție s-ar ameliora, PIB-ul român ar crește cu 1,8% anual.
La rândul său, în stilul ce-l caracterizează, Ungureanu a adăugat că acești bani ”costă puțin când îi ai și costă foarte mult când îi pierzi”.
În fine, Comisia Europeană s-a arătat gata să-i îngăduie României o suplimentare cu 10% a fondurilor structurale, din bani românești, cu condiția ca această investiție să fie dedicată creșterii economice și creării locurilor de muncă. Decizia va fi luată dupa ce partea română va înaint