Subiectele de la simularea probei scrise la limba şi literatura română i-au pus din nou în încurcătură pe elevii din ani terminali.
Ieri, peste 13.500 de elevi din anii terminali (clasele a VIII-a, a XII.a şi a XIII-a) au susţinut simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale.
Ca în fiecare an, subiectele de la testele naţionale au pus la încercare imaginaţia elevilor. Ana Blandiana şi Lucian Blaga nu au fost „cei mai buni prieteni" ai elevilor, astfel, aceştia au debitat tot felul de trăznăi.
Elevii de la şcolile generale au avut de analizat câteva versuri scrise de Ana Blandiana. Mai multe bătăi de cap le-a dat cel de-al doilea subiect, în care li se cerea să analizeze câteva fragmente dintr-un album de artă dedicat pictorului Amedeo Modigliani şi să redacteze o compunere de 10-15 rânduri în care să descrie atmosfera dintr-un muzeu de artă, fie el real sau imaginar.
Lipsa interesului tinerilor pentru cultură şi faptul că aceştia petrec foarte multe ore în faţa calculatorului, dar nu pentru activităţi artistice, nu îi mai lasă pe aceştia să-şi dezvolte imaginaţia în acest sens. Profesorii sunt de părere că o mică parte din adolescenţi mai merg la muzeu. Nici măcar olimpicii nu s-au descurcat foarte bine.
Imaginaţia o ia razna
Elevilor de liceu le-a picat un subiect din opera lui Lucian Blaga. În plus, trebuiau să interpreteze afirmaţia lui George Călinescu, „Prietenul tuturor nu e prietenul nimănui".
În mediul virtual au apărut câteva perle scrise de elevi. Astfel, Diana Isac ar fi scris, la acest ultim subiect că „dacă aș vrea un prieten, l-aş vrea numai pentru mine, nu care să meargă să împrăștie vestea, ceva de genul". Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos. Gabriel este de părere că expresia lui Călinescu înseamnă că „interesul poartă fesu'".
Astăzi are loc simularea pe