Dejenii se adună astăzi în curtea familiei Păltineanu, în jurul unui monument dedicat maghiarilor căzuţi în Revoluţia din 1848. Monumentul a fost ridicat în anul 1889, din banii localnicilor, şi reprezintă un leu odihnindu-se pe o armă, întins pe un piedestal din piatră.
Monumentul de pe strada Ţibleşului din Dej, din curtea casei cu numărul 13, atrage în fiecare an, de Ziua Maghiarilor sărbătorită în 15 martie, locuitorii oraşului, precum şi o serie de oficialităţi - locale şi din Ungaria.
Familia Anastasia şi Viorel Păltineanu a cumpărat casa şi grădina în urmă cu peste 30 de ani. „Am «moştenit», cum s-ar spune, şi monumentul. Nu ne-a deranjat niciodată. Ştim că este închinat maghiarilor care au căzut în timpul Revoluţiei Maghiare din 1848, în luptele care s-au dat prin împrejurimi", spune Anastasia Păltineanu, de profesie farmacist.
Pregătiri de sărbătoare
Monumentul a fost ridicat în anul 1889, la iniţiativa dejenilor. „În această zonă s-au dat, în noiembrie 1848, bătălii între austrieci şi revoluţionarii maghiari. 41 de ani mai târziu, revoluţionarii maghiari căzuţi pe câmpul de luptă au fost comemoraţi prin ridicarea acestui monument", explică preotul reformat Gudor Lajos.
Anastasia Păltineanu se pregăteşte pentru primirea oaspeţilor în curtea casei, unde se află monumentul.
Familia Păltineanu se pregăteşte cum se cuvine, în fiecare an, pentru sărbătorirea Zilei Maghiarilor. „Avem grijă de monument, doar este în grădina noastră. Avem şi straturi de flori, iar aleile devin, în fiecare zi de 15 martie, neîncăpătoare", arată proprietara curţii în care se află monumentul. La comemorarea Revoluţiei din 1848 participă, alături de maghiarii din Dej, şi mulţi români. „Vecinii noştri români sunt şi ei mândri de acest monument şi vin în fiecare an să sărbătorească alături de maghiari. Noi niciodată nu am avut probleme cu magh