Gradul de absorbtie efectiva a fondurilor europene avea un nivel de doar 5,55% la finalul anului 2011 si de 6,3% in februarie 2012. De ce nu reuseste Romania sa atraga mai multe fonduri si cum remediem situatia? Vezi ce au raspuns specialistii din domeniu la aceste intrebari.
In februarie, lucrurile s-au mai miscat, iar rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune a urcat usor la 6,3%, dupa ce in luna ianuarie nu au fost atrasi bani. Cauzele pentru care rata de absorbtie a fondurilor structurale este foarte mica sunt multiple.
"Printe principalele deficiente ale mecanismului de functionare a fondurilor europene se regasesc: amanarea repetata a unor licitatii de proiecte; birocratia excesiva; timpul lung de analiza a cererilor de finantare; lipsa unui calendar clar pentru fiecare etapa de evaluare; timpul lung de plata a pre-finantarilor si a cererilor de rambursare; lipsa de motivare a personalului implicat in derularea fondurilor structurale; lipsa a documentelor si a procedurilor uniformizate pentru diferitele autoritatilor de management (AM)", a subliniat Ramona Ivan, director executiv Directia Piete Financiare BCR.
Lipsa experientei
"Anumite programe au fost gandite in asa maniera incat, la o analiza mai atenta, au iesit la iveala, de la bun inceput, riscurile de a nu putea fi accesate unele axe si linii ale programelor operationale. Fata de alte state, Romania si Bulgaria au handicapul de a nu avea experienta si sistemul institutional pregatit in absorbtia fondurilor", a declarat Agoston Olti, administratorul OTP Consulting Romania.
Agoston Olti, OTP Consulting"Asadar, pentru a intelege o eventuala absorbtie defectuoasa a fondurilor, trebuie avut in vedere faptul ca nu am avut experienta in elaborarea de programe si acest lucru se refelecta si in programele operationale", a adaugat el.