\"Provocările globalizării\" este tema centrală a numărului pe luna martie al revistei Rost. Un subiect fierbinte şi teribil de actual.
Abordările politico-economice vizează, explicabil, mai ales Europa, ca zonă ce ne înconjoară şi tinde, ca să zicem aşa, să ne "înglobeze".
Noul imperiu şi coloniile sale. Un proiect din care lipsește Dumnezeu
Vlad Diaconu constată că Uniunea Europeană se transformă, cu fiecare zi ce trece, într-un imperiu, cu centrul de putere constituit de Franţa şi, mai ales, Germania, cu zone privilegiate – nordul continentului, şi zone defavorizate – sudul mediteranean şi răsăritul, care constituie coloniile periferice.
Autorul se concentrează mai cu seamă pe cazul Greciei, apreciat drept un caz tipic de colonie exploatată de metropolă. În abordarea sa, el se sprijină, între altele, pe contribuţiile "Financial Times".
Wolgang Munchau, editorialistul publicaţiei britanice, comentează propunerea ministrului de Finanţe german, de amânare a alegerilor din Grecia, programate în aprilie, drept o imixtiune "colonialistă": "zona euro vrea să impună guvernul pe care îl doreşte în Grecia – prima colonie a zonei euro", scrie Munchau.
Un punct interesant de vedere are Bogdan Munteanu. Autorul nu neagă oportunitatea unei "Europe unite", ci lipsa lui Dumnezeu din proiectul actual. Creştinismul este principiul pe care s-au fondat toate naţiunile europene. Orice construcţie care exclude creştinismul este sortită eşecului; aşa cum sortite eşecului au fost şi cele cele două "imperii" fără Dumnezeu, care au visat să cucerească Europa: comunismul şi nazismul.
Munca permanentă, care nu te lasă să trăieşti
Cel mai important eseu pe tema globalizării este abordarea sociologică lui Cristi Pantelimon. Care sunt efectele globalizării asupra omului de rând? "Mântuirea prin carieră" mi