44% din producţia mondială de petrol este realizată în ţări care prezintă un nivel ridicat al riscului de naţionalism manifestat în privinţa resurselor naturale, se arată într-un raport al companiei de consultanţă în domeniul riscului şi al strategiei "Maplecroft". Pe lista acestor state se regăsesc opt dintre cei doisprezece membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), res-pectiv Iran, aflată pe poziţia a opta, Venezuela (locul 12), Irak (13), Angola (18), Nigeria (21), Libia (22), Ecuador (29) şi Algeria (52), potrivit raportului. Potrivit ultimelor date furnizate de către compania petrolieră "British Petroleum (BP)", aceste ţări sunt responsabile pentru 21,3% din producţia globală de ţiţei şi deţin 80% din rezervele cunoscute la nivel mondial, informează "Maplecroft".
Naţionalismul resurselor reprezintă un fenomen în creştere, prin care guvernele ţărilor cu resurse naturale susbstanţiale încearcă să obţină beneficii economice mai mari din exploatarea acestora sau să exercite influenţă politică prin restricţionarea ofertei, potrivit companiei. Acest lucru nu doar că are implicaţii operaţionale şi financiare pentru companiile din industria extractivă care operează în aceste ţări, dar poate să creeze şi mai multă instabilitate în pieţele energetice globale, se explică în raport.
"Naţionalismul resurselor include naţionalizări şi exproprieri, precum în cazul acţiunilor preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, îndreptate împotriva industriilor aurifere şi petroliere; îngheţări ale exportului din raţiuni geopolitice, precum cele impuse de către Iran; sau, mai obişnuit, majorări ale taxelor aplicate veniturilor (n.r. companiilor din industria extractivă), precum cele observate în Australia în cazul Taxei asupra Resurselor Minerale, sau în Marea Britane, în cazul măsurilo împotriva companiile energetice operează în Marea Nordului", a afirmat J