Tutunul inhalat pe ţeava cu muştiuc este mai plăcut aromat, dar conţine aceleaşi substanţe nocive ca şi cel de ţigară. Mai mult, faptul că-l inhalăm mai adânc în piept în pauza de relaxare îl face riscant pentru sănătate.
Mulţi tineri consideră că fumatul narghilelei este o activitate inofensivă, care nu se încadrează la capitolul „fumat“. Dar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o oră de narghilea este la fel de nocivă ca fumatul a 100 de ţigarete. Printre riscuri se numără afecţiunile respiratorii şi cardiace, cancerul pulmonar sau oral şi problemele din timpul sarcinii.
Relaxare aromată, dar riscantă
Deşi tutunul de narghilea are un gust mai bun decât cel de ţigarete, el conţine aceleaşi substanţe toxice. De asemenea, pentru că este „răcorit“ de apa prin care trece, el este mai uşor de suportat atunci când îl inhalăm. Acest lucru ne face să tragem mai adânc în piept aromele de fructe, de mentă sau de cafea.
Citeşte şi:
Nefumătorii, în meciul drepturilor cu fumătorii
«De mâine, renunţ la fumat!»
„Fumatul narghilelei este un motiv crescând de îngrijorare, pentru că oamenii nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun, aşa cum o fac atunci când decid să fumeze. Cu cât durata expunerii şi cantitatea de tutun fumat sunt mai mari, cu atât riscurile pentru sănătate cresc“, a declarat profesorul Robert West, directorul studiilor legate de tutun de la Colegiul Universităţii din Londra, citat de publicaţia The Daily Mail.