Succesul sau eşecul ofertei de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica va stabili tonul interesului pentru alte companii mari incluse în programul de privatizare al Guvernului, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Noul premier Mihai Răzvan Ungureanu pare hotărât să rezolve o problemă veche, îndeplinirea programului ambiţios de privatizare convenit cu FMI, care a stagnat cu încăpăţinare.
Fostele ţări comuniste din Europa emergentă au vândut deja participaţii la companiile de stat, dar eşecul repetat al României a menţinut un sector de stat uriaş, ineficient, iar economia este pe penultimul loc în Europa, se arată în articol.
România a picat un test major anul trecut, când a fixat un preţ minim prea mare pentru o participaţie minoritară la Petrom, iar alte vânzări planificate au fost amânate, astfel că atenţia este concentrată pe premierul Ungureanu.
Există semne că Ungureanu ar putea face lucrurile să se mişte şi să obţină, pentru început, până la 64 de milioane de dolari.
Esenţial este faptul că intervalul de preţ pentru acţiunile Transelectrica este rezonabil, cu un posibil discount de 13%, un semn de flexibilitate care anunţă o serie de alte vânzări care ar putea aduce aproape 2 miliarde de dolari.
"Preţul corespunde recomandărilor făcute guvernului. Succesul sau eşecul Transelectrica va stabili tonul pentru companiile mai mari care vor urma în următoarele luni. Pentru piaţa de capital din România, privatizările avute în vedere reprezintă o mult necesară gură de aer proaspăt", a declarat Dan Weiler, şeful operaţiunilor de finanţare corporate şi investment banking la BCR, care conduce consorţiul care administrează vânzarea.
După ani întregi de blocaje, România a convenit privatizările în cadrul acordului preventiv cu FMI, de 5 miliarde de dolari, încheiat anul trecut.
Companiile de stat datorau