Semnele schimbarilor climatice pot fi deja observate si in Romania, unde temperatura medie anuala a crescut semnificativ, iar anotimpurile s-au decalat, a declarat pentru RTV.net coordonatoarea Sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Meteo Nationale, Roxana Bojariu. Sursa imagine: wassupady.com.jpg
In ultima suta de ani, a aratat climatologul, s-a inregistrat o crestere a temperaturii medii anuale de aproximativ 0,5%. In ultimele decenii, cresterea termica s-a accentuat, ajungand la valori cuprinse intre 0,8 C si 1 C, pe regiuni extinse din Romania. In plus, extremele termice pozitive au crescut ca frecventa si intensitate, valurile de caldura fiind mai frecvente si mai persistente.
"In cazul precipitatiilor, semnalul observat este mai putin clar – exista o diminuare usoara a cantitatii anuale la nivelul intregii tari, in intervalul 1901-2007. Acest semnal apare diminuat in ultimele decenii", a adaugat Roxana Bojariu.
Potrivit acesteia, datele de observatii arata ca si nivelul Marii Negre a crescut in ultimele decenii. Pe perioada 1933-2004, cresterea este de 26 de cm in cazul statiei Sulina si de 12,24 de cm in cazul Constantei. In comparatie, un studiu recent a estimat o crestere a nivelului oceanului planetar de aproape 19,5 cm pe perioada 1870-2004.
Intrebata daca se poate vorbi de o decalare a anotimpurilor in Romania, climatologul a raspuns afirmativ. “Da, exista observatii care arata ca, in medie, in Europa, de exemplu, primavara se declanseaza mai timpuriu cu aproape doua saptamani, in ultimile decenii, comparativ cu cele precedente. Toamna, avand ca indicator caderea frunzelor, este si ea intarziata cu cateva zile, in medie, la nivelul Europei. Aceste modificari vor continua si in viitor, dar cele patru anotimpuri simtite la latitudinile medii nu vor dispare, pentru ca mersul anotimpurilor e dat de pozitia pe glob si de pa