Franța este poate unica țară din lume în care există o barieră extrem de clară și de puternică între stat și religie. O lege din 1905 consfințește această separare a puterilor, dar candidatul socialist François Hollande consideră că acest lucru nu este suficient și că ea ar trebui inclusă în Constituția Franceză.
Această declarație de intenții a provocat o vie emoție în rândurile principalelor comunități religioase. De altfel, reprezentanții celor șase mari religii se întâlnesc astăzi pentru a discuta despre modul în care interesele lor ar putea fi apărate în spațiul politic. Cei șase înalți responsabili îi reprezintă pe catolici, pe protestanți, pe ortodocși, pe evrei, pe musulmani și pe budiști.
Acest "club" al responsabililor religioși s-a format în urmă cu doi ani. Oficial, se vorbește despre "Conferința responsabililor de culte din Franța". Ei au decis să se întâlnească din când în când nu pentru că ar avea multe lucruri să-și spună la nivel doctrinal, ci pentru apărarea în comun a unor interese legate de ceea ce cred ei că ar trebui să fie rolul religiei în societate. S-ar părea că în această fază a dezbaterii electorale ei sunt mult mai iritați de unele afirmații făcute de François Hollande decât de Nicolas Sarkozy.
"Democrația este mai puternică decât toate credințele și decât toate religiile" a spus François Hollande pe data de 21 ianuarie, în cadrul unui mare miting electoral la Bourget, în nordul Parisului. O frază care, iarăși, a provocat emoție în rândurile unor credincioși, și s-ar părea că episcopatul francez a solicitat o întrevedere cu François Hollande pentru unele "lămuriri".
Probabil că responsabilii cultelor din Franța preferă să audă declarații precum cea făcută de Nicolas Sarkozy pe 25 ianuarie când a spus: "refuz orice viziune integristă a laicității".
Într-o țară ca Franța cultele religioase știu însă că n