Gravele nereguli constatate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), autoritatea care a gestionat din 2005 procesul de despăgubire a persoanelor ale căror proprietăţi au fost naţionalizate în perioada comunistă, arată că procesul de despăgubire a fost viciat, iar cele circa 3 miliarde de euro (cash şi acţiuni) pe care statul le-a cheltuit în acest scop nu au ajuns la persoanele îndreptăţite. La şapte ani de la înfiinţarea ANRP şi a Fondului Proprietatea, statul a terminat banii de despăgubiri, iar fondul a ajuns pe mâna americanilor care vor să îl vândă bucată cu bucată, în timp ce zeci de mii de foşti proprietari au rămas "pe din afară".
Controalele derulate la ANRP de Ministerul Finanţelor şi Curtea de Conturi au scos la iveală faptul că 80% dintre dosarele soluţionate de autoritatea de despăgubire nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, adică tocmai actele care dovedesc că persoanele respective aveau dreptul să primească despăgubiri, iar aproape 700 de dosare au fost supraevaluate, ceea ce a permis ca titularii să încaseze despăgubiri mai mari decât li se cuveneau.
Marţi, 13 martie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor.
Astfel, după ce în ultimii ani foştii proprietari au cerut autorităţilor să ia măsuri pentru că mii de persoane îşi vând dosarele de despăgubire şi că întregul sistem de restituire este viciat, cerând chiar desfiinţarea ANRP, au apărut şi primele reacţii şi dovezi oficiale. Demersul este însă tardiv, având în vedere că statul a terminat deja acţiunile la Fondul Proprietatea (FP), principalul vehicul de despăgubire, şi nu mai are bani pentru noi despăgubiri.
Ziarul Financiar a scris despre neregulile din procedura de despăgubir