Anul acesta, gripa e total atipică: a izbucnit deodată în toată Europa, cu toate că de regulă se răspândeşte de la vest la est. În plus, sezonul a început neobişnuit de târziu, semn că se va prelungi. Formele de infecţii respiratorii din România sunt extrem de agresive pentru copii. De altfel, de la debutul sezonului gripal, au murit cinci persoane, dintre care doi copii, un tânăr de 20 de ani și doi bătrâni.
Anul acesta, sezonul gripal şi cel al virozelor a debutat târziu, urmând să recupereze din plin în primăvară.
În prezent, se înregistrează în jur de 100.000 de infecţii respiratorii, din care 20.000 pneumonii.
Trecerea relativ bruscă de la frig la cald va aduce însă un val şi mai mare de îmbolnăviri.
Gripa şi-a schimbat traiectoria
Majoritatea cazurilor de anul acesta au fost infecţii cu virusul AH3N2, mai puţin cu B. Anul trecut, raportul a fost invers.
"Virusul AH3N2 poate declanşa epidemii, pe când cel B determină focare sporadice, în familie etc. AH3N2 afectează în general copiii", explică epidemiologul Geza Molnar, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii.
O altă trăsătură atipică a sezonului gripal de anul acesta este faptul că un număr mare de cazuri au apărut concomitent în mai multe ţări, fără o răspândire de la vest la est, ca de obicei. O caracteristică, de această dată a virozelor, este agresivitatea.
"Riscul de a deveni pneumonii depinde de trei factori: repaus, îngrijire medicală, sensibilitate individuală. Un copil cu anemie, astmatic va fi mai predipus decât unul fără probleme", adaugă Molnar.
Metodele de prevenire a îmbolnăvirilor şi a complicaţiilor sunt: izolarea de la primele simptome, prezentarea la medic în caz de febră, consumul de lichide şi igiena. Automedicaţia include antiinflamatoare şi antitermice, nu aspirină sau antibiotice.
20.000 de cazuri de pneumonie
se înregistrează