„Eu sînt cel care a rupt orice legătură cu Petromul, ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, în interviul său din 11 martie crt., de la PRO TV. „Nu poţi cere unei firme să fie morală, însă nici nu poţi să-mi arunci tot timpul preţul mondial al combustibilului, de 120 de dolari, cînd din România îl extragi cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fair play“, a continuat preşedintele. În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 de milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2010. Totuşi, vînzările au fost mai mari cu 17%.
Semnalul dat de preşedinte ar putea însemna mai mult decît o simplă „grevă“ la pompele unei companii sau alteia. Putem merge însă cu discuţia mai departe. Pentru că, dacă în cazul Petrom nu par să mai fie multe de făcut – contractul e contract şi mortul de la groapă nu se mai întoarce –, în cazul altor bogăţii naturale mai sînt încă lucruri de reglat.
Nu de mult, românii au primit una dintre veştile cele mai bune ale ultimilor 20 de ani. OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania au anunţat descoperirea în Marea Neagră a unui zăcămînt de gaze naturale estimat la 42-84 de miliarde metri cubi. Aceasta ar echivala cu consumul intern pentru o perioadă de trei-şase ani. Pentru a putea exploata resursele descoperite, cei doi giganţi petrolieri ar putea investi între trei şi zece miliarde de dolari. Şi – aşa cum declara în august 2011 directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd., Ian A. Fischer – „toată lumea ar avea de cîştigat, inclusiv România“.
DE ACELASI AUTOR Un altfel de sfîrşit al lumii Trei iluzii ale dreptei de pe la noi Oficial, sîntem iar în "zona gri" Ceauşescu şi o campanie obosităPare că a dat norocul peste noi, dar lucrurile