An de an, România seacă,pierzând din resursele de apă. Multe ape seacă urmare a fenomenelor naturale, şi mai multe din cauza omului.
Paradoxal, faptul că, prin secarea sau modificarea cursului unor râuri are un efect antagonic: obţinem mai mult teren, dar îl lipsim de sursa vitală, apa.
Conform analizei econtext.ro, în ultimii 20 de ani s-au „evaporat”, la nivel naţional, aproape 70.000 de hectare ce erau acoperite de apă.
În procente, această cifră reprezintă 8% din suprafaţa acoperită cu apă. În acest ritm, în mai puţin de o sută de ani România riscă să se transforme într-un deşert.
Din cele 42 de judeţe, suprafaţa acoperită cu apă s-a redus în 30 de judeţe şi a crescut în 12, creşterea fiind preponderentă în vestul ţării.
Nici judeţul nostru nu este ferit de pericolul deşertificării, Giurgiu aflându-se printre judeţele care, pentru a obţine o cât mai mare suprafaţă agricolă sau chiar pentru construcţii, a sacrificat cursurile unor râuri, sau existenţa unor bălţi sau iazuri din imediata apropiere, în special în zona de sud, pe malul Dunării.