Adrian Cucu (ONPCSB): Anul trecut, Oficiul a suspendat de la tranzacţionare peste 5 mil. euro, instituindu-se sechestru pe sumă
Kovesi: În 4 ani s-au scos, cu valizele, 60 mil. euro
Bogdan Drăgoi: Ministerul Finanţelor va sprijini Oficiul în cazul în care se impun modificări legislative
Activitatea depusă anul trecut de analiştii financiari ai Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a fost mai mult decât fructuoasă, în cazul a patru rapoarte de tranzacţii suspecte, în valoare de peste 5 mil. euro, instituindu-se sechestru pe aproape toată suma blocată de Oficiu.
"Anul trecut, Oficiul a primit 3.014 rapoarte de tranzacţii suspecte, în 4 dintre acestea plenul hotărând suspendarea de la tranzacţionare a mai multor sume, în cuantum de 5.102.128 euro. Măsura a fost urmată de instituirea sechestrului de către unităţile de Parchet pentru 5.012.128 euro, reprezentând 98,2% din suma blocată de Oficiu", a declarat ieri Adrian Cucu, preşedintele ONPCSB, cu ocazia prezentării bilanţului activităţii Oficiului pe anul trecut.
Avertizând că "fenomenul de spălare a banilor este în plină dezvoltare", aşa cum reiese şi din activitatea Oficiului pe anul trecut, Adrian Cucu a amintit că 70 la sută din rechizitoriile privind infracţiunile de spălare a banilor întocmite anul trecut de parchete "au avut la bază informaţii primite de la ONPCSB".
Principalele tipologii de spălare a banilor
Principalele forme sub care s-au spălat anul trecut banii sunt retragerea în numerar, folosirea firmelor-fantomă, precum şi exportul ilicit de valută.
"Anul trecut am semnalat retragerea masivă de numerar din sistemul financiar. Informaţiile privind două grupări infracţionale au fost trimise la parchet în cazul unor societăţi-fantomă alimentate din exterior cu importante sume de bani, sume de 1,3 - 1,4 mil. euro