ANAF, Garda Financiară şi Consiliul Concurenţei susţin că Loteria Naţională a fentat bugetul statului cu 350 de milioane de euro. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Consiliul Concurenţei a controlat, marţi, contractele încheiate de Loteria Naţională (LN) cu firmele greceşti Intracom, Intralot şi Lotrom.
Compania este acuzată de înţelegeri anticoncurenţiale, motiv pentru care riscă o amendă de 30 de milioane de euro.
Reprezentanţii Loteriei Naţionale sunt suspectaţi că, în 2003, au încheiat un contract de credit-furnizor cu cele trei firme greceşti pentru implementarea jocului de video-loterie, dar, de fapt, au pus în practică jocuri de tip slot-maşini.
Înţelegerile anticoncurenţiale se referă la faptul că în actele oficiale a fost trecut video- loterie pentru care nu se plătesc taxe şi impozite, pentru a masca, de fapt, derularea unui joc cu slot-maşini, care e impozitat de stat.
"Controlul a fost demarat în urma unei autosesizări. Aceste înţelegeri anticoncurenţiale încheiate între LN şi cele trei firme greceşti au condus la neplata taxelor şi impozitelor aferente desfăşurării jocului de tip slot-maşini. Prin urmare, acest lucru a distorsionat concurenţa de pe piaţă. În cazul în care vom proba aceste înţelegeri, amenda ce va fi dată LN poate ajunge chiar până la 10% din cifra de afaceri înregistrată anul trecut de companie", a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, un reprezentant al Consiliului Concurenţei.
Cifra medie de afaceri a LN în perioada 2008 – 2010 a fost de 311 milioane de euro anual, ceea ce înseamnă că o eventuală amendă ar fi în jur de 30 de milioane de euro.
Fiscul ştie de afacere
Afacerea încheiată de LN cu grecii a fost investigată şi anul trecut de către inspectorii ANAF şi cei ai Gărzii Financiare. Aceştia au descoperit că aparatura Loteriei nu este specifică jocului de video-loterie, ci slot-maşinilor. În contr