Volumul \"Măştile lui M.I. Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivănescu\" (editura Humanitas) a intrat de curând în librării şi poate fi achiziţionat contra sumei de 27 de lei.
1 /.
"Oamenii-monument sunt cei a căror biografie a înmagazinat istorie şi care, putând să dea seama de ea, au funcţia vitală de a salva o comunitate – cu o vorbă a lui Alexandru Dragomir – de la «naufragiul uitării». Ei sunt, pe o hartă socială care se primeneşte mereu cu noi generaţii, aşadar cu noi posibilităţi de uitare, noduri sau articulaţii de aducere aminte. În cadrul acestui proiect m-am apropiat de Mircea Ivănescu. Nu m-am aşezat pe fotoliul ponosit de la capul canapelei pe care zăcea de şase ani, cu gândul să celebrez un mare poet. După cum am spus, nu eu aş fi putut s-o fac, chiar dacă, ca cititor, ştiam ce reprezintă poezia lui Mircea Ivănescu în lirica noastră. Ce-mi propusesem să fac era să aşez oglinda vieţii lui în faţa istoriei pe care o traversase şi apoi să redau felul în care istoria aceasta, privită în oglinda vieţii sale, era retrimisă către noi.
M-am simţit mereu liber să-l contrazic, să-l provoc, să mimez indignarea sau, pe alocuri, să fiu indignat, să joc jocul pe care mi-l propunea, adică să-mi pun şi să-mi păstrez masca inocenţei pentru a-l lăsa pe el să manevreze, cu o pricepere şi un rafinament de mare actor, măştile nenumărate pe care le avea la îndemână. Culmea e că tocmai distanţa dintre noi ne-a apropiat în mod optim şi ne-a instalat în spaţiul unui dialog autentic. Apoi, după prima întâlnire, s-a întâmplat ceva neaşteptat. Stând de vorbă, ne-am pomenit prinşi în complicitatea pe care o crea însuşi dialogul nostru. A început să ne placă jocul pe care îl jucam. Mircea Ivănescu s-a lăsat împins, pentru o ultimă oară, pe coridoarele vieţii lui, lăsându-mi senzaţia, mie, celui care-l împingea într- acolo, că i-am prilejuit o mare şi finală recapitu